Історичний огляд Daiwa Spincast Reels


Сьогодні важко собі уявити, якою популярністю в 60-х і 70-х роках XX століття користувалися закриті безінерційні котушки (spincasting reels, closed face reels, Automatikrollen ...). Найбільше визнання цей тип котушок отримав в США (де тоді випускалися легендарні закриті Zebco) і в Скандинавії, де шведська ABU пропонувала широкий асортимент моделей Abumatic. Легко помітити, що обидва ці регіону були (і продовжують бути) бастіонами спінінга риболовлі. До речі, і там і там поряд з закритими безінерційний широко застосовувалися мультіплікаторних котушки, в той час як в решті Європи народ в основному тримався за відкриті безінерційні та більше ловив з поплавком або донним грузилом.

Одним з великих виробників закритих безінерційних котушок в ті роки була японська "Дайва", багато в чому орієнтувалися на Америку і тому підлаштовуватися під смаки американських рибалок. Навіть в європейських каталогах у "Дайви" одночасно бувало по дюжині різних моделей таких "аутоматиків", від найдешевших до досить дорогих, а в Штатах ці котушки потрапляли і на обкладинку каталогу! Та й в самій Японії їх вистачало. Сьогодні ж від того достатку мало що залишилося.

У японському дайвовських асортименті присутні всього дві котушки, а в американському - чотири типи, три з яких представлені трьома-чотирма розмірами.

Американська Daiwa Silvercast-A відповідає японської Spincast, а Underspin US XD - Underspin, причому у себе японці залишили найменші розміри - "80" ». Ці дві серії являють собою кінець довгого шляху, в той час як Goldcast - реліктова котушка, яку тримають в асортименті як легенду, накшталп легендарної серії відкритих котушок BG.

У цієї легенди є шарикопідшипник, дуже серйозний багатодисковий гальмо і обертається ролик лесоукладивателя, а шпуля для більш рівною укладання волосіні здійснює зворотно-поступальні рухи. Загалом, цілком серйозний апарат. Але і коштує він доларів під шістдесят.

У котушок Silvercast-A шарикоподшипников аж три штуки, але ж справа зовсім не в їх кількості. Тому і ціна тут доларів під тридцять.

Маючи передавальне число 4,1, найбільша Goldcast, GC120, вимотує 54 см. волосіні за один оборот, а ось Silvercast 170A з передавальним числом 4,3 - вже 75 см. В спінінгу такі котушки з намотаною на них не найтоншої мононитки підходять для лову на обертальні і коливальні блешні і воблери з більш-менш рівномірною проводкою. Одне з їхніх переваг полягає в тому, що освоїти закид з такою котушкою нічого не варто навіть трирічній дитині. Відсутність обертового зовні котушки ротора дозволяє впевненіше себе почувати, підмотуючи волосінь серед гілок і високої трави. До речі, закрита безінерційна котушка на чотириметровому телескопічному вудилище з кільцями - відмінна снасть для початківця поплавочники, до смішного проста, безпроблемна і ефективна.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!